Wat is het verschil tussen Costa Blanca Noord en Zuid?

Vaste lasten kosten spaanse woning

Net als in ons eigen land, dien je ook in Spanje vaste kosten te betalen voor het in bezit hebben van vastgoed. Dit geldt niet alleen voor huiseigenaren die er zelf een deel van een jaar of permanent wonen, maar ook als je het verhuurt en zelfs, wanneer het 12 maanden rond leegstaat.

In Spanje zijn de vaste lasten voor vastgoed niet landelijk vastgelegd. Ze verschillen per regio en gemeente. De in dit artikel genoemde bedragen zijn gemiddelde kosten, zoals ze gehanteerd worden aan de Costa Blanca, waarbij we zijn uitgegaan van een waarde van € 200.000,-.

Waar koop je het beste een tweede woning?

De meest noordelijke badplaats aan de Costa Blanca is het levendige stadscentrum van Dénia met veerdiensten naar de Balearen. De 15 kilometer lange zandstranden maken het een geliefde badplaats het hele jaar door. Verder is het ook goed gelegen op slechts een uur rijden van de luchthavens van Valencia en Alicante. Dénia is trouwens ook erg betaalbaar voor een tweede woning. Andere populaire steden in Costa Blanca Noord zijn Benidorm, Javea, Calpe en Alicante.
In het zuiden is Orihuela Costa een populaire bestemming. Het is het meest dichtbevolkte deel van de hele Costa Blanca. Wat de meeste kopers daar aantrekt, is de keuze voor betaalbaar onroerend goed in combinatie met de nabijheid van alle soorten voorzieningen, schone stranden, het levendige nachtleven en het hippe winkelcentrum La Zenia Boulevard. Daarnaast is het ook makkelijk voor je familie om op bezoek te komen of om zelf even te vliegen naar je thuisland dankzij de nabijgelegen luchthavens van Alicante en Murcia. In deze regio liggen de prijzen iets hoger, maar ze blijven beduidend lager dan in de noordelijke Costa Blanca.

Conclusie

Costa Blanca Zuid is iets goedkoper dan het noorden voor het kopen van een tweede woning in Spanje. Toch hangt de keuze van welke regio het best is vooral af van je persoonlijke voorkeuren. Hou je van het typische Costa Blanca gevoel met zandstranden of opteer je eerder voor het ruige landschap en de prachtige natuur in het noorden? Laat je bij je zoektocht bijstaan door Holiday Estate. Je kan rekenen op onze expertise en kennis op het vlak van Spaans vastgoed.

Belasting niet-residenten

Als vastgoedbezitter die niet in het land woonachtig is, vordert Spanje de zogenaamde niet-residentenbelasting, impuesto sobre la renta de no residentes. Het te betalen belastingbedrag wordt bepaald door het feit of je, je woning wel of niet verhuurt. Indien je de woning niet verhuurt, betaal je 19% over 1,1% van de kadastrale waarde van het vastgoed. Verhuur je hem wel, wordt je voor 19% over de netto huurinkomsten aangeslagen. Het formulier dat met deze aanslag gepaard gaat, heet Modelo 210.

Beheer en gemeenschapskosten

Wanneer je een woning hebt in een park, op een complex of in een flat, krijg je te maken met de kosten voor het beheer en onderhoud van gemeenschappelijke tuinen, ruimten en andere faciliteiten, de zogenaamde syndic. De jaarlijkse kosten hiervoor worden vastgelegd door het beheer, in overleg met de vereniging van eigenaren. De hoogte van de kosten die je betaald wordt berekend naar het aantal en/of type woningen dat je bezit de mate van luxe op het complex. Voor een gemiddeld complex met verwarmd zwembad, zal je al gauw rekening moeten houden met zo’n 1000 euro per jaar. Wanneer je een vastgoed in een gewone woonwijk hebt, heb je deze kosten niet.

Brand- en inboedelverzekering

Een ongeluk zit in een klein hoekje en diefstal, hoe goed de beveiliging ook is, behoort altijd tot de mogelijkheden. Een goede brand- en inboedelverzekering is dan ook zeker een must. De kosten daarvoor zijn pakket- en woningafhankelijk. Wanneer we uitgaan van een gemiddeld vakantie appartement hou je het best rekening met een jaarlijks bedrag van 250-300 euro.

Water, gas en elektriciteit

Niet elk huis heeft aardgas in Spanje. Veel gebruiken er gasflessen. Deze behoren als roerende goederen tot de woning. Wanneer er wel een gasnet is, sluit je een contract af met de leverancier. Dit geldt ook voor elektriciteit en water. Omdat Spaans vaak een struikelblok is, kan de makelaar, bank of je boekhouder dit voor je regelen. Elektriciteit wordt per maand betaald, water per drie maanden. Telecommunicatiebedrijven zoek je per regio uit en hierbij is vaak een kwestie van een goede aanbieding zien te scoren.

Hoeveel gas en elektriciteit in Spanje kost lees je hier.

Bankkosten

Door sommige Spaanse banken, niet allemaal, worden bankkosten in rekening gebracht aan niet-residenten. Deze liggen rond de 15 euro per kwartaal. Tegenwoordig kun je bij veel instanties echter ook vanaf een niet Spaanse rekening betalen.

Image 9

Everything you need to know whey you want to buy a house in Spain (Dutch)

With this handy brochure, we will help you on your way to making the right choices. Even if you still have questions after reading this brochure, we are ready to share our experience.

Download the brochure