Wat is het verschil tussen Costa Blanca Noord en Zuid?

Hypotheek in spanje

Het is tegenwoordig een populaire optie: een tweede verblijf in Spanje. Zo kan je, wanneer je wilt, genieten van de Spaanse zon. Zo’n tweede woning kan je op verschillende manieren financieren: je kan het met eigen geld kopen, een lening in Nederland of België aangaan of een hypotheek in Spanje afnemen. In dit artikel leggen we deze laatste optie wat uitgebreider uit, onder andere wat je kunt lenen, hoeveel eigen vermogen je nodig hebt en hoe je hiermee aan de slag kunt.

Costa Blanca Noord

Het noorden en het zuiden van de Costa Blanca hebben één iets gemeen: beide regio´s hebben prachtige steden waar er veel te zien en te beleven is. Het grootste verschil tussen beiden is dat de noordelijke Costa Blanca meer bergen heeft die dichter bij de zee liggen. Dit zorgt ervoor dat de kustlijn ruwer is en er meer baaien zijn. Het bergachtige gebied zorgt er ook voor dat er iets meer regen valt hier, al is dat nog steeds niet veel. Het heeft wel als voordeel dat de regio hierdoor iets groener is. De bergen herbergen tal van authentieke dorpjes die het bezoeken waard zijn en van waar je een indrukwekkend uitzicht hebt.

Costa Blanca Zuid

Het zuiden van de Costa Blanca is een stuk vlakker dan het noorden. Hier tref je brede, mooie zandstranden aan terwijl de bergen iets verder van de kust afliggen. Dat zorgt ervoor dat je hier een echt mediterraan klimaat aantreft wat gezond is voor mensen die vaak last hebben van kwaaltjes, gewrichtsproblemen en die wat ouder worden. Costa Blanca Zuid is droger dan het noorden waardoor de begroeiing hier minder groen is. Wel zal je vaker palmbomen en sinaasappelbomen in het landschap aantreffen.

Waar koop je het beste een tweede woning?

De meest noordelijke badplaats aan de Costa Blanca is het levendige stadscentrum van Dénia met veerdiensten naar de Balearen. De 15 kilometer lange zandstranden maken het een geliefde badplaats het hele jaar door. Verder is het ook goed gelegen op slechts een uur rijden van de luchthavens van Valencia en Alicante. Dénia is trouwens ook erg betaalbaar voor een tweede woning. Andere populaire steden in Costa Blanca Noord zijn Benidorm, Javea, Calpe en Alicante.
In het zuiden is Orihuela Costa een populaire bestemming. Het is het meest dichtbevolkte deel van de hele Costa Blanca. Wat de meeste kopers daar aantrekt, is de keuze voor betaalbaar onroerend goed in combinatie met de nabijheid van alle soorten voorzieningen, schone stranden, het levendige nachtleven en het hippe winkelcentrum La Zenia Boulevard. Daarnaast is het ook makkelijk voor je familie om op bezoek te komen of om zelf even te vliegen naar je thuisland dankzij de nabijgelegen luchthavens van Alicante en Murcia. In deze regio liggen de prijzen iets hoger, maar ze blijven beduidend lager dan in de noordelijke Costa Blanca.

Conclusie

Costa Blanca Zuid is iets goedkoper dan het noorden voor het kopen van een tweede woning in Spanje. Toch hangt de keuze van welke regio het best is vooral af van je persoonlijke voorkeuren. Hou je van het typische Costa Blanca gevoel met zandstranden of opteer je eerder voor het ruige landschap en de prachtige natuur in het noorden? Laat je bij je zoektocht bijstaan door Holiday Estate. Je kan rekenen op onze expertise en kennis op het vlak van Spaans vastgoed.

Welke documenten heb je nodig?

Een goede voorbereiding is het halve werk. Wanneer je contact hebt met één van onze adviseurs, loont het om de benodigde documenten te verzamelen. Op die manier is de adviseur op de hoogte en kan deze snel de hoogte van de hypotheek voor jouw huis in Spanje bepalen.

Wanneer je werkt in loondienst:

 • Meest recente belastingaangifte;
 • Loonstroken van de afgelopen drie maanden;
 • Uittreksel CKP (BKR voor Nederland);
 • Alle rekeningafschriften van de afgelopen zes maanden;
 • Hypotheekafschrift van de bank van je eigen woning.

Wanneer je werkt als zelfstandige:

 • Twee meest recente belastingaangiftes;
 • Twee meest recente jaarrekeningen;
 • Uittreksel CKP (BKR voor Nederland);
 • Bankafschriften van de afgelopen drie maanden;
 • Hypotheekafschrift van de bank van je eigen woning;
 • Alle huurcontracten indien huurinkomsten.

Conclusie

Costa Blanca Zuid is iets goedkoper dan het noorden voor het kopen van een tweede woning in Spanje. Toch hangt de keuze van welke regio het best is vooral af van je persoonlijke voorkeuren. Hou je van het typische Costa Blanca gevoel met zandstranden of opteer je eerder voor het ruige landschap en de prachtige natuur in het noorden? Laat je bij je zoektocht bijstaan door Holiday Estate. Je kan rekenen op onze expertise en kennis op het vlak van Spaans vastgoed.

Hoelang duurt de aanvraag?

Heb je de hypotheek voor jouw woning in Spanje aangevraagd? Dan duurt de afhandeling meestal vier weken. Dit is ook afhankelijk van hoe snel je de benodigde documenten voor de hypotheek compleet hebt. Het is dus zeker handig om deze documenten al compleet te hebben wanneer je de financiering aanvraagt.

Wij helpen je graag

Vastgoed kopen in Spanje is voor ons niks nieuws; wij hebben de stappen hiervoor al meerdere malen doorlopen. Ondertussen verkopen wij al 10 jaar vastgoed in de Costa Blanca.

Wij begeleiden je dan ook graag tijdens het gehele proces. Mocht je vragen hebben, advies willen of meer specifieke informatie over het kopen van een tweede verblijf in Spanje, neem dan zeker contact met ons op.

Image 9

Alles wat je moet weten als je een huis in Spanje koopt

Met deze handige brochure helpen we jou op weg om de goede keuzes te maken. Ook als je nog vragen hebt na het lezen van deze brochure, staan we klaar om onze ervaring te delen.

Download de brochure