Wat is het verschil tussen Costa Blanca Noord en Zuid?

Temperatuur costa blanca holiday estate

Een tweede huis in Spanje om onze koude winters te vermijden. Dat klinkt heel aantrekkelijk en dat is het natuurlijk ook. Toch moet je opletten waar je dat tweede huis koopt, want ook in Spanje kan het aardig koud worden. Kies je voor de Costa Blanca dan hoef je daar geen zorgen over te hebben, dankzij het aangename microklimaat.

Waar koop je het beste een tweede woning?

De meest noordelijke badplaats aan de Costa Blanca is het levendige stadscentrum van Dénia met veerdiensten naar de Balearen. De 15 kilometer lange zandstranden maken het een geliefde badplaats het hele jaar door. Verder is het ook goed gelegen op slechts een uur rijden van de luchthavens van Valencia en Alicante. Dénia is trouwens ook erg betaalbaar voor een tweede woning. Andere populaire steden in Costa Blanca Noord zijn Benidorm, Javea, Calpe en Alicante.
In het zuiden is Orihuela Costa een populaire bestemming. Het is het meest dichtbevolkte deel van de hele Costa Blanca. Wat de meeste kopers daar aantrekt, is de keuze voor betaalbaar onroerend goed in combinatie met de nabijheid van alle soorten voorzieningen, schone stranden, het levendige nachtleven en het hippe winkelcentrum La Zenia Boulevard. Daarnaast is het ook makkelijk voor je familie om op bezoek te komen of om zelf even te vliegen naar je thuisland dankzij de nabijgelegen luchthavens van Alicante en Murcia. In deze regio liggen de prijzen iets hoger, maar ze blijven beduidend lager dan in de noordelijke Costa Blanca.

Conclusie

Costa Blanca Zuid is iets goedkoper dan het noorden voor het kopen van een tweede woning in Spanje. Toch hangt de keuze van welke regio het best is vooral af van je persoonlijke voorkeuren. Hou je van het typische Costa Blanca gevoel met zandstranden of opteer je eerder voor het ruige landschap en de prachtige natuur in het noorden? Laat je bij je zoektocht bijstaan door Holiday Estate. Je kan rekenen op onze expertise en kennis op het vlak van Spaans vastgoed.

Kou en neerslag aan de Costa Blanca

’s Winters werkt het andersom. De bergen houden de kou en de depressies vanuit het binnenland tegen. De warmte komt dan van de Middellandse Zee. Hierdoor zijn er geen extreme temperatuurverschillen. Vergeleken met de Costa de Sol is het klimaat dus een stuk stabieler. Want daar kan het in de zomer zeer warm worden en in de winter brengt de Atlantische Oceaan veel kou met zich mee. Een andere kust, de Costa Brava, heeft koele avonden en koude winters omdat dit in de lijn van de Pyreneeën ligt.

In de Costa Blanca kun je dus rekenen op weinig regen en regent toch, dan zijn het stevige buien die weer snel voorbij zijn. Er is echter wel een verschil of je een huis hebt in de Costa Blanca noord of zuid.

Het klimaat in de Costa Blanca Noord

In het noorden, tussen Benidorm en Jávea, zijn er gemiddeld vergeleken met het zuiden, iets meer regendagen. De temperatuur Costa Blanca in het noorden is ook net iets lager, dat scheelt een paar graden. Op jaarbasis valt dit allemaal zéér goed mee en zal je ook persoonlijk minder aanvoelen.  De reden hiervoor is dat de bergen dichter bij de kust liggen. En dat zorgt voor een klein verschil in de weersomstandigheden.

Je zult het verschil wellicht niet alleen voelen, je kunt het ook aan het bergachtige landschap zien dat meer groen heeft. De begroeiing geeft tevens de grens aan van het microklimaat, wat dus zorgt voor iets warmere winters in het zuiden. In het noorden van de Costa Blanca komen heel soms in de winter temperaturen onder de 10 graden voor, met een maximum van 22 graden. In de zomer koelt het ’s avonds aangenaam af.

Temperatuur in de Costa Blanca Zuid

Midden in het microklimaat van de Costa Blanca Zuid ligt Torrevieja. Je hebt hier weinig regendagen in een jaar en de milde wintertemperatuur ligt tussen de 12 en 21 graden. Zomers wordt het er tussen de 21 en 35 graden. Deze regio is heel geschikt om te overwinteren, met 320 dagen zonder per jaar in het subtropische microklimaat.

Je treft er veel groene golfterreinen in een overwegend droog landschap. Dit komt omdat de Costa Blanca Zuid hoger ligt dan de Costa Blanca Noord.

Gezond wonen aan de Costa Blanca

De gelijkmatige temperatuur Costa Blanca is goed voor de gezondheid. Je neemt vitamine D op en je voelt je optimistisch door het fijne weer. Er is weinig industrie in het hele gebied, waardoor de lucht zuiver is. Tijdens een duik in een van de zoutmeren neemt je lichaam extra jodium op. Niet voor niets heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de Costa Blanca uitgeroepen tot een van de gezondste regio’s ter wereld.

Image 9

Alles wat je moet weten als je een huis in Spanje koopt

Met deze handige brochure helpen we jou op weg om de goede keuzes te maken. Ook als je nog vragen hebt na het lezen van deze brochure, staan we klaar om onze ervaring te delen.

Download de brochure