Costa Blanca Noord

Het noorden en het zuiden van de Costa Blanca hebben één iets gemeen: beide regio´s hebben prachtige steden waar er veel te zien en te beleven is. Het grootste verschil tussen beiden is dat de noordelijke Costa Blanca meer bergen heeft die dichter bij de zee liggen. Dit zorgt ervoor dat de kustlijn ruwer is en er meer baaien zijn. Het bergachtige gebied zorgt er ook voor dat er iets meer regen valt hier, al is dat nog steeds niet veel. Het heeft wel als voordeel dat de regio hierdoor iets groener is. De bergen herbergen tal van authentieke dorpjes die het bezoeken waard zijn en van waar je een indrukwekkend uitzicht hebt.

Costa Blanca Zuid

Het zuiden van de Costa Blanca is een stuk vlakker dan het noorden. Hier tref je brede, mooie zandstranden aan terwijl de bergen iets verder van de kust afliggen. Dat zorgt ervoor dat je hier een echt mediterraan klimaat aantreft wat gezond is voor mensen die vaak last hebben van kwaaltjes, gewrichtsproblemen en die wat ouder worden. Costa Blanca Zuid is droger dan het noorden waardoor de begroeiing hier minder groen is. Wel zal je vaker palmbomen en sinaasappelbomen in het landschap aantreffen.

Moraira haven holiday estate spanje

Waar koop je het beste een tweede woning?

De meest noordelijke badplaats aan de Costa Blanca is het levendige stadscentrum van Dénia met veerdiensten naar de Balearen. De 15 kilometer lange zandstranden maken het een geliefde badplaats het hele jaar door. Verder is het ook goed gelegen op slechts een uur rijden van de luchthavens van Valencia en Alicante. Dénia is trouwens ook erg betaalbaar voor een tweede woning. Andere populaire steden in Costa Blanca Noord zijn Benidorm, Javea, Calpe en Alicante.
In het zuiden is Orihuela Costa een populaire bestemming. Het is het meest dichtbevolkte deel van de hele Costa Blanca. Wat de meeste kopers daar aantrekt, is de keuze voor betaalbaar onroerend goed in combinatie met de nabijheid van alle soorten voorzieningen, schone stranden, het levendige nachtleven en het hippe winkelcentrum La Zenia Boulevard. Daarnaast is het ook makkelijk voor je familie om op bezoek te komen of om zelf even te vliegen naar je thuisland dankzij de nabijgelegen luchthavens van Alicante en Murcia. In deze regio liggen de prijzen iets hoger, maar ze blijven beduidend lager dan in de noordelijke Costa Blanca.

Moraira

Winkelen in Moraira

Moraira heeft een goed aanbod van winkels voor het dagdagelijkse leven. Wat inkopen doen of wat zwembadspeelgoed kopen, dat vind je allemaal ter plekke in Moraira. Veruit de beste supermarkt is de vestiging van Pepe la Sal aan de weg naar Calpe. Deze supermarkt heeft versafdelingen waar menig slager, bakker, viswinkel of delicatessenzaak een puntje aan kan zuigen. Vooral op het gebied van vlees, vleeswaren en kazen is het aanbod enorm groot. Ook de groenteafdeling is er eentje om jaloers op te worden. Wil je al wat specialere handelszaken of winkels met een groot aanbod, dan moet je richting Alicante, Benidorm of Valencia. Daar vind je de gigantische grootwarenhuizen en shoppingcentra.

De winkeltjes van Moraira vind je in autovrije straten zoals de Calle de Barranquet. Het is gezellig om wat doorheen te slenteren en zaken te kopen die je niet echt nodig hebt. Aan het Centro Commercial Kristal Mar vind je ook heel wat. Voor de rest vind je apotheken en krantenwinkeltjes kriskras doorheen Moraire. Aan de Avenida de Madrid vind je ook een soort avondmarkt die open is tot elf uur. Ook altijd leuk om eens te doen.

Zeker aan te raden is de vrijdagmarkt. Achter het Centro Commercial Kristal Mar vind je op vrijdag de weekmarkt van Moraira. Groenten en fruit in overvloed. Tomaten zoals je ze nog nooit proefde. Je vindt er ook plaatselijke producten geproduceerd door kleine boeren of coöperatieves. Ze hebben de heerlijkste honing en olijfolie mee. Het is er lekker chaotisch en druk. Weinig parkeerplaatsen, bezoekers die zich tussen kraampjes wurmen, kindjes die spelen. Druk maar o zo gezellig.

Andere supermarkten in Moraira

We hadden het al over de grootste supermarkt van Moraira maar natuurlijk zijn er nog meer. Mas y Mas is een zeer herkenbare supermarkt. In hun typische groen-gele kleur zie je ze al van ver liggen.

Aldi en Lidl zijn natuurlijk ook aanwezig. Een gekend assortiment en vergelijkbare prijzen zoals bij ons. Beide winkels zijn bereikbaar langs grote wegen. Lidl vind je als je van Moraira naar Teulada rijdt en Aldi ligt op de verbindingsweg van Javea naar Benitachell.

Is het al erg laat of passeer je er toevallig, dan kan je nog naar de OpenCor. Als tankstation annex supermarkt(tje) zijn ze open tot 2 ‘s nachts. Goed om nog iets bij te halen maar niet om je boodschappen te doen.

Het product van Moraira: de verse vis

Als vissersdorp moet Moraira wel een ruim aanbod verse vis hebben. De visveiling is er jammer genoeg niet meer maar zoals gezegd kan je nog terecht in de Pepe la Sal. Verse vis, schaaldieren, bereide gerechten: alles hebben ze er. En het is van topkwaliteit. Kleine tip: je kan ook een visser aanspreken. Die verkopen wel eens direct. Dan ben je zeker van de versheid van je vis. Uiteraard maak je ‘s morgens vroeg de meeste kans.

Conclusie

Costa Blanca Zuid is iets goedkoper dan het noorden voor het kopen van een tweede woning in Spanje. Toch hangt de keuze van welke regio het best is vooral af van je persoonlijke voorkeuren. Hou je van het typische Costa Blanca gevoel met zandstranden of opteer je eerder voor het ruige landschap en de prachtige natuur in het noorden? Laat je bij je zoektocht bijstaan door Holiday Estate. Je kan rekenen op onze expertise en kennis op het vlak van Spaans vastgoed.

Reizen naar Moraira

Van Oostende naar Moraira is het ongeveer 1800 kilometer. Velen doen het met de auto. Wie sneller wil zijn en geen zin heeft om zo’n afstand te rijden, doet het met het vliegtuig. Luchthavens genoeg in de regio. Alicante of Valencia zijn de meest gekozen opties. Daarna verplaats je je met een huurauto of met je eigen auto die al ter plaatse is. Het is voor iedereen een afweging tussen tijd, geld en gemak. Bezine, tol, tussenstops met al dan niet hotel. Soms is de totale kostprijs van de autorit hoger dan die van een vlucht inclusief huurwagen. Goed uitkijken en berekenen is de boodschap. De drukte op de Franse wegen tijdens de zomermaanden is zeker ook iets wat je moet meenemen in je overweging. De wegen slibben toe tijdens de zwarte weekends en stapvoetsverkeer of kilometers lange files kunnen jouw deel worden.

Image 9

Alles wat je moet weten als je een huis in Spanje koopt

Met deze handige brochure helpen we jou op weg om de goede keuzes te maken. Ook als je nog vragen hebt na het lezen van deze brochure, staan we klaar om onze ervaring te delen.

Download de brochure