Wat is het verschil tussen Costa Blanca Noord en Zuid?

AZURE FINALES fr 1 8 01 SN24

Interessant is dat de stijgende rente op woonkredieten weinig impact heeft op de markt van tweede verblijven in Spanje. Veel kopers beschikken namelijk over voldoende spaargeld. De prijzen aan de Spaanse costa’s blijven echter stijgen, mede door een groeiend aantal geïnteresseerden uit landen zoals Nederland, Italië, Roemenië en Polen. De Belgen blijven wel een belangrijke groep, na de Britten, Duitsers en Fransen.

Waar koop je het beste een tweede woning?

Onder de Belgische kopers is de Costa Brava momenteel wat minder populair. De voorkeur verschuift naar de Costa Blanca en de Costa del Sol, waar de winters milder zijn. Toch heeft de Costa Brava voordelen: de zomers zijn er minder heet en de regio is zowel met het vliegtuig als met de auto goed bereikbaar. Bovendien zijn de prijsstijgingen hier beperkt gebleven tot onder de 5%.

De echte hotspot is echter de Costa Blanca. Deze regio verdelen we graag in 2 regio’s, nl. het Zuiden van de Costa Blanca en het Noorden.

Conclusie

Deze regio ten noorden van Alicante staat bekend om zijn groene, heuvelachtige landschap en chique uitstraling, met veel villa’s en luxeflats in plaatsen als Moraira, Jávea, Dénia, Altea en Calpe. Sportliefhebbers opgelet: zelfs bekende wielrenners zoals Remco Evenepoel en Matthieu Van der Poel hebben hier een tweede verblijf. Costa Blanca Noord staat zo gemakkelijk naast Marbella of Costa del Sol. 

Het aanbod is wat schaarser dan in het Zuiden, waardoor de prijzen ook wat feller stijgen. Het is vaak zo dat er regionaal gekozen wordt om niet gemakkelijk vergunningen te geven, zodat er geen wildgroei is aan nieuwbouwprojecten. 

Bijkomend heeft de regio Costa Blanca Noord ook wat meer het 'eilandgevoel' zoals we dit ervaren in Ibiza. Er zijn heel wat baaitjes, chiringuitos en heel wat sterrenrestaurants in de omgeving.

Altijd verzekerd van zorg

Sinds de vastgoedcrisis in 2008 bloeit het gebied ten zuiden van de luchthaven van Alicante op. De prijzen blijven aantrekkelijk, alhoewel de kosten voor een nieuwbouwappartement nu starten bij een vierkante meterprijs van ruim 2.000 euro. De prijzen hebben hier de afgelopen 2 jaar een stijging gekend, met als absolute stijging afgelopen jaar van 30%. Het is echter nog mogelijk een nieuwbouw 2 slaapkamer appartement te kopen aan €190.000. Uiteraard blijven de prijzen stijgen en wordt er verwacht dat dit er in 2024 en 2025 een gelijkaardige prijsstijging zal gebeuren. 

De gekende regio’s zijn hier Torrevieja, Orihuela-Costa en Dehesa de Campoamor.

Pilar de la Horadada is aan een opmars bezig én hier zijn de prijzen nog net iets scherper. Door de vlakke omgeving en de nabijheid van het strand, is dit een ideale omgeving om te wandelen, te fietsen en op het strand te luieren. Bovendien ligt Pilar de la Horadada maar op 15min. met de wagen van Torrevieja en heb je de keuze uit de luchthaven van Murcia en de luchthaven van Alicante.

Laptop mockup 1

Op de hoogte blijven van de nieuwste panden?