Wat is het verschil tussen Costa Blanca Noord en Zuid?

Belgisch pensioen spanje

Na een lange carrière dromen heel wat Belgen ervan om hun oudere dag in Spanje door te brengen. Het zachte klimaat en de lage levenskosten maken van dit zuiderse land de ideale plek om van je pensioen te genieten. We leggen je in dit artikel daarom uit hoe het juist met je pensioen zit als je naar het buitenland verhuist en met welke factoren je zeker rekening mee moet houden.

Costa Blanca Noord

Het noorden en het zuiden van de Costa Blanca hebben één iets gemeen: beide regio´s hebben prachtige steden waar er veel te zien en te beleven is. Het grootste verschil tussen beiden is dat de noordelijke Costa Blanca meer bergen heeft die dichter bij de zee liggen. Dit zorgt ervoor dat de kustlijn ruwer is en er meer baaien zijn. Het bergachtige gebied zorgt er ook voor dat er iets meer regen valt hier, al is dat nog steeds niet veel. Het heeft wel als voordeel dat de regio hierdoor iets groener is. De bergen herbergen tal van authentieke dorpjes die het bezoeken waard zijn en van waar je een indrukwekkend uitzicht hebt.

Costa Blanca Zuid

Het zuiden van de Costa Blanca is een stuk vlakker dan het noorden. Hier tref je brede, mooie zandstranden aan terwijl de bergen iets verder van de kust afliggen. Dat zorgt ervoor dat je hier een echt mediterraan klimaat aantreft wat gezond is voor mensen die vaak last hebben van kwaaltjes, gewrichtsproblemen en die wat ouder worden. Costa Blanca Zuid is droger dan het noorden waardoor de begroeiing hier minder groen is. Wel zal je vaker palmbomen en sinaasappelbomen in het landschap aantreffen.

Waar koop je het beste een tweede woning?

De meest noordelijke badplaats aan de Costa Blanca is het levendige stadscentrum van Dénia met veerdiensten naar de Balearen. De 15 kilometer lange zandstranden maken het een geliefde badplaats het hele jaar door. Verder is het ook goed gelegen op slechts een uur rijden van de luchthavens van Valencia en Alicante. Dénia is trouwens ook erg betaalbaar voor een tweede woning. Andere populaire steden in Costa Blanca Noord zijn Benidorm, Javea, Calpe en Alicante.
In het zuiden is Orihuela Costa een populaire bestemming. Het is het meest dichtbevolkte deel van de hele Costa Blanca. Wat de meeste kopers daar aantrekt, is de keuze voor betaalbaar onroerend goed in combinatie met de nabijheid van alle soorten voorzieningen, schone stranden, het levendige nachtleven en het hippe winkelcentrum La Zenia Boulevard. Daarnaast is het ook makkelijk voor je familie om op bezoek te komen of om zelf even te vliegen naar je thuisland dankzij de nabijgelegen luchthavens van Alicante en Murcia. In deze regio liggen de prijzen iets hoger, maar ze blijven beduidend lager dan in de noordelijke Costa Blanca.

Conclusie

Costa Blanca Zuid is iets goedkoper dan het noorden voor het kopen van een tweede woning in Spanje. Toch hangt de keuze van welke regio het best is vooral af van je persoonlijke voorkeuren. Hou je van het typische Costa Blanca gevoel met zandstranden of opteer je eerder voor het ruige landschap en de prachtige natuur in het noorden? Laat je bij je zoektocht bijstaan door Holiday Estate. Je kan rekenen op onze expertise en kennis op het vlak van Spaans vastgoed.

Volgens welke wetgeving wordt je pensioen belast?

Als je lange tijd in Spanje verblijft, krijg je al snel de status van fiscaal resident toegewezen. Dit betekent dat je volgens de Spaanse fiscale wet belast wordt. De Spaanse wetgeving is ontzettend complex. De Spaanse fiscus houdt met ontzettend veel factoren rekening tijdens het berekenen van je belastingen. Je kan echter op elk moment bij ons terecht voor professioneel advies.

Wanneer wordt je pensioen in Spanje belast?

Belgen die altijd in de privésector gewerkt hebben, zijn belastbaar in Spanje. Je bent verplicht om je belastinginkomsten bij de Spaanse belastingaangifte te vermelden. De Belgische overheid betaalt je pensioen in dit geval bruto uit. We raden je wel aan om hier, zeker tijdens de eerste jaren, een expert voor in te schakelen. Op deze manier weet je zeker dat je de aangifte correct invult en dat je niet te veel betaalt.

Wanneer wordt je pensioen in België belast?

Personen die een overheidsfunctie uitoefenden, vormen een uitzondering op de regel. In sommige gevallen zal België het pensioen namelijk blijven belasten. Vergeet wel niet om je de Belgische belastingen op de Spaanse belastingaangifte te vermelden. De Spaanse overheid zal de betaalde Belgische belastingen namelijk opnemen in de berekeningen van de Spaanse belastingen.

Wat moet je doen om je Belgisch pensioen in Spanje te ontvangen?

Belgen hebben geluk! België is namelijk een erg flexibel land dat je zelf laat kiezen waar je je pensioen spendeert. De overheid kan de premie zowel op een Spaanse als op een Belgische rekening storten. De meeste mensen kiezen ervoor om hun pensioen rechtstreeks op de Spaanse rekening te ontvangen. Je kan je Belgisch rekeningnummer ook gewoon behouden als je dat liever hebt.
Personen die naar het Zuiden verhuizen, moeten aan een voorwaarde voldoen om hun Belgisch pensioen zonder problemen te ontvangen. Ze moeten jaarlijks een zogenaamd ‘levensbewijs’ naar de Belgische overheid sturen. Dit bewijs bestaat uit twee delen. Een deel van het formulier moet je zelf invullen, het andere deel laat je ondertekenen door de Spaanse politie of overheid. Op deze manier toon je aan dat je nog in leven bent en dat je nog steeds recht hebt op je pensioen.

Image 9

Alles wat je moet weten als je een huis in Spanje koopt

Met deze handige brochure helpen we jou op weg om de goede keuzes te maken. Ook als je nog vragen hebt na het lezen van deze brochure, staan we klaar om onze ervaring te delen.

Download de brochure